Първи пукнатини започнаха да се появяват сред политическия елит на Иран

...
Първи пукнатини започнаха да се появяват сред политическия елит на Иран
Коментари Харесай

Ирански политик: Хиджабът не е работа на нравствената полиция. Трябва ни повече толерантност

Първи пукнатини започнаха да се появяват измежду политическия хайлайф на Иран като реакция на продължаващите 27 дни национални митинги на дами и деятели за правата на индивида. 

Призив за въздържаност към стачкуващите и намек, че не трябва да се задължава носенето на хиджаб отправи Али Лариджани - реакционер, който е някогашен ръководител на иранския парламент и дълготраен представител на локалния политически хайлайф. 

Тонът му контрастира с безкомпромисната позиция на висшия водач аятолах Али Хаменей, Народното събрание и силите за сигурност, които считат, че митингите са подклаждани от Съединени американски щати и Израел.

Недоволството в ислямската република избухна на 15 септември след убийството на 22-годишната жена Махса Амини от нравствената полиция поради погрешно носене на хиджаб. Това предизвика местни митинги в Кюрдистан (областта, от която е Амини) и столица Техеран, които скоро " заразиха " съвсем всички райони на страната.

Докато при започване на демонстрациите участниците най-вече призоваваха да се анулира задължението да се носи хиджаб, мнозина от протестиращите през днешния ден желаят да бъде свален фундаменталисткия режим на аятоласите.

Също както през митингите поради цените на газа през 2019 година, когато починаха към 1500 души, управляващите упражняват брутално насилие върху протестиращите - към 13 октомври се счита, че над 200 души са били убити при конфликти между демонстранти и органите на реда. 

Но Лариджани потвърждава, че не всички по високите етажи на властта в Техеран мислят еднопосочно. В дълго изявление за ирански новинарски уебсайт, представено от " Гардиън ", той упорства, че не трябва силово да се постановат обществени правила.

" Хиджабът има културно решение, не се нуждае от укази и референдуми. Оценявам заслугите на полицията и " Басиж "  (паравоенната милиция), само че тази отговорност да се предизвиква носенето на хиджаб не би трябвало да се разпорежда на тях ", сподели той. " Не се съмнявайте, че когато един културен феномен стане необятно публикуван, твърдата реакция против него не е лекарството.

Младите хора, които излизат на улицата, са нашите лични деца. В едно семейство, в случай че едно дете извърши закононарушение, се пробват да го насочат към правия път, обществото има потребност от повече приемливост. Все едно някой да има мигрена, а ние да му изпишем рецепта като на човек със сърдечно заболяване. По въпроса за хиджаба сме в тази обстановка ".

Лариджани уточни, че по време на ръководството на шаха преди 1979 година хиджабът не е бил насърчаван, само че доста хора са го носили непринудено.

" Ислямско правителство - това значи, че хората ръководят личните си каузи. Същото е и във връзка с обществената правдивост. Ако в едно общество младежите не ползват някое от постановленията на шериата вярно от интелектуална и обществена позиция, това не е 100% неправилно ".

Лариджани също по този начин отхвърли необятно пропагандираната доктрина, че ислямското общество в Иран може да се разпадне по метода, по който Андалусия – съгласно някои учени – се е християнизирала през XV в. заради премахването на условието за носене на хиджаб.

Той сподели, че в някои ислямски общества " разпоредбите за хиджаб са по-строги от нашите ".

" Има ли по-малко корупция в тях? Не, просто е по-прикрита. "

Лариджани е централна фигура в иранската политика от десетилетия. Миналата година той бе дисквалифициран от президентските избори. Причината за това бе, че Лариджани представляваше опасност за окончателния победител Ебрахим Раиси - кандидатът, желан от висшия водач. 

Критиките против властта се прокрадват и в мощно цензурираната преса.

" Това, което сега се случва на ниво управление в нашата страна, не се основава нито на разделянето на управляващите, нито на (включването на) разнообразие от възгледи в ръководството ", гласи публикация във всекидневника " Jomhuri-ye Eslami ". 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР